Aan welke keurmerken en normen voldoet EXIT buitenspeelgoed?
Ben jij op zoek naar goed en veilig buitenspeelgoed voor je kinderen? Lees in deze blog meer over de keurmerken van EXIT Toys én wat deze keurmerken inhouden.
Trampolines moeten voldoen aan verschillende Europese veiligheidseisen. Hierdoor is er minder kans op onaangename blessures. Want wij willen natuurlijk dat jij zoveel mogelijk veilige springuren op onze trampolines kunt maken. In deze blog vertellen wij jou meer over het NEN-keurmerk en over hoe wij onze trampolines testen. Zo kun jij zorgeloos rondspringen!
Aan welke andere keurmerken en normen ons EXIT buitenspeelgoed precies voldoet, kun je hier lezen.
Om de veiligheid van speelgoed te waarborgen, zijn er verschillende normen opgesteld waaraan het speelgoed moet voldoen. NEN is de afkorting voor Nederlandse Normen. De NEN 71-serie is een onderdeel van de grote overkoepelende NEN-norm en bevat veiligheidseisen specifiek voor speelgoed. Dat zijn dan ook de normen waaraan EXIT buitenspeelgoed moet voldoen. Om te controleren of een trampoline aan deze normen voldoet, worden verschillende testmethodes gedaan. Deze NEN-normen worden getest door officiële testinstanties, zoals TÜV en Intertek.
Deze norm geeft speelgoedrichtlijnen aan voor veertien specifieke onderdelen. De onderdelen waar de trampolines van EXIT Toys mee te maken hebben, zijn:
Mechanische en fysische eigenschappen;
Brandbaarheid;
Chemische eigenschappen;
Trampolines voor huishoudelijk gebruik.
Als wij ons buitenspeelgoed willen verkopen, dient het te voldoen aan deze vereisten. Daarom testen wij onze trampolines op mechanische en fysische eigenschappen, brandbaarheid en chemische eigenschappen. Ook laten wij verschillende gebruikerstesten doen. Deze testen wijzen uit of de trampolines geschikt zijn voor huishoudelijk gebruik. Klinkt allemaal best ingewikkeld, toch? Hieronder leggen wij uit wat er precies mee bedoeld wordt.
Dit is een algemene standaard die voor veel verschillende soorten speelgoed is bedoeld. Hierin zijn algemene eisen vastgesteld. Zoals de aanwezigheid van een handleiding, het verstrekken van waarschuwingen, een instructie over het gebruik en onderhoud, maar ook eisen t.a.v. specifieke materialen en risico’s. Omdat trampolines voor huishoudelijk gebruik eigen specifieke risico’s hebben, is hier een speciale norm voor opgesteld: de NEN-EN 71-14. Hierover lees je verderop meer.
De NEN-EN 71-2 specificeert verschillende testmethodes waarbij de ontvlambaarheid van het speelgoed onder specifieke omstandigheden wordt getest. Het gaat er hier vooral om hoe makkelijk of juist moeilijk het speelgoed brandt. Dit is vooral erg belangrijk bij speelgoed dat tegen het lichaam aanzit, zoals pruiken en verkleedkleren. Het uitgangspunt van deze norm is dat materialen niet snel mogen branden.
In de NEN-EN 71-3 staan eisen voor de chemische eigenschappen van materialen die voor speelgoed worden gebruikt. De materialen mogen uiteraard niet schadelijk zijn voor kinderen. Daarnaast wordt ook informatie uit de database REACH (registratie, evaluatie, autorisatie en beperking van chemicaliën verordening) gehaald. Hierin staan een heleboel chemische stoffen geregistreerd. Alle EXIT trampolines worden getest op deze goede en slechte stoffen. In de NEN-norm staat voor verschillende stoffen aangeven wat de maximale aanwezige hoeveelheid hiervan mag zijn. Zo dient bijvoorbeeld de aanwezige hoeveelheid van BPA, een weekmaker die veel in plastic producten voorkomt, binnen de gestelde limiet te blijven.
Deze norm gaat over de veiligheidseisen en testmethoden voor trampolines voor huishoudelijk gebruik, de toegangsvoorzieningen en de omheiningen ervan. Bedoeld voor gebruik buitenshuis en/of binnenshuis door één persoon tegelijk. In de NEN-EN 71-14 zijn hoofdzakelijk de mechanische eisen aan trampolines vastgelegd. Dit is eigenlijk alles wat draait, beweegt of te maken heeft met de stabiliteit. Indirect bepaalt dit de veiligheid van de trampoline voor een groot deel. Door het uitvoeren van verschillende stabiliteitstesten wordt in kaart gebracht hoe veilig de trampoline is. Het veiligheidsnet, het springdoek, de poten en de veren worden hierbij allemaal getest.
Door bijvoorbeeld gewichten aan het veiligheidsnet te hangen, kunnen we zien of het net snel omklapt en hoeveel gewicht het daadwerkelijk kan verdragen. Door een grote metalen ‘skippybal’ van een bepaalde hoogte op het springdoek te laten vallen, kunnen we zien welk gewicht het springdoek aan kan. Ook kunnen we op deze manier in kaart brengen wanneer het springdoek te flexibel is en de bodem onder de trampoline raakt. Dit wordt ook wel mat deflection genoemd, oftewel de buigbaarheid van het springdoek. We willen natuurlijk niet dat je tijdens het springen de grond raakt of juist niet omhoog komt, doordat het springdoek veel te stug is. Dit heeft alles te maken met het gewicht wat je op de trampoline plaatst.
Bij de productinformatie van elke trampoline op onze website kun je bij het kopje 'Overige kenmerken' zien op welk gewicht de trampoline is getest. Voor bijvoorbeeld de EXIT PeakPro trampoline 244x427cm is dat 650 kg. Het geteste gewicht dient vijf keer zo groot te zijn als het maximale gebruiksgewicht van een trampoline. Daarom is het maximale gebruiksgewicht wat wij aanbevelen voor deze PeakPro 130 kg (zie de afbeelding hieronder).
Hopelijk heb je nu een duidelijk beeld hoe wij onze trampolines testen op veiligheid. Want veilig spelen staat bij ons natuurlijk voorop! Heb je nog vragen over hoe wij onze trampolines testen op veiligheid? Laat het ons weten, onze klantenservice staat voor je klaar! Neem contact met ons op via de chat, bel naar 0800 - 29585 of mail naar info@exittoys.nl.