Hoe onderhoud je jouw zwembad in het hoogseizoen?
Onderhoud met zes eenvoudige stappen jouw EXIT zwembad, zodat jij en je gezin de hele zomer lang kunnen genieten van schoon zwembadwater.
Waarom moet er eigenlijk chloor in mijn zwembad? Daar is één antwoord op: om het water te desinfecteren! De juiste chloorwaarde in jouw zwembad is erg belangrijk. Chloor zorgt ervoor dat het zwemwater helder en gezond blijft. In deze blog vertellen wij je alles wat je moet weten over chloorgebruik in jouw zwembad!
Zwembadchloor zorgt er dus voor dat het zwemwater wordt gedesinfecteerd. Chloor bestaat uit vrij chloor en gebonden chloor. Vuiltjes uit het zwemwater hechten zich aan het vrije chloor; vervolgens spreek je van gebonden chloor. Om het vuil op te vangen, is dus voldoende vrij chloor nodig. Met de EXIT teststrips uit onze EXIT starterskit kun je eenvoudig de hoeveelheid vrij chloor in jouw zwemwater aflezen.
Korte handleiding van de EXIT teststrips: doop de teststrip verticaal in het water en houd de strip 15 tellen horizontaal vast. Schud het overtollige water dus niet van de teststrip af. Binnen 30 seconden verkleuren de lijntjes en zie je wat jouw waterkwaliteit is. Voor een goede chloorwerking moet de pH-waarde tussen de 7,2 en 7,8 liggen. Ligt de pH-waarde niet binnen dit bereik, dan moet je het zwemwater eerst behandelen met pH-min of pH-plus poeder. Als de pH-waarde juist is, kun je de chloorwaarde aanpakken!
Het beste is om tijdens het zwemseizoen twee tot drie keer per week het zwemwater te controleren. Op basis van de meetresultaten kun je bepalen of een nieuwe dosis chloor nodig is. Voor een goede ontsmetting van het water is het belangrijk dat je de juiste hoeveelheid chloor toevoegt. Hoeveel chloor er precies in jouw zwembad kan, staat op de verpakking van het chloortablet. Door de chloortabletten in een chloordrijver of EXIT skimmer te plaatsen, wordt het chloor zo goed mogelijk verdeeld. Bovendien kom je zo zelf niet direct in aanraking met de chloortabletten. Als je een tablet los in het water doet, bestaat de kans dat de liner op de plek van het tablet wit uitslaat. Dat kun je beter voorkomen.
EXIT tip: als de kinderen gaan zwemmen, kun je het beste de chloordrijver uit het zwembad halen. Zijn ze uitgezwommen? Dan doe je de drijver weer terug, zodat het chloor weer langzaam en geleidelijk in het water oplost.
Als je de EXIT teststrips gebruikt, dan is de ideale chloorwaarde tussen de 2 en 3. Hieronder lees je wat je kunt doen als de waarde te hoog of te laag is.
→ Is de chloorwaarde van jouw zwembadwater 4 of 5?
Geeft de teststrip een waarde aan van 4 of 5, dan is de chloorwaarde veel te hoog. De enige oplossing is dan tijd! Als de pH-waarde juist is, zakt het chloorgehalte vanzelf. Vaak zijn de waardes na ongeveer 24 uur wel flink gedaald. Wij raden aan om bij een veel te hoge chloorwaarde niet te gaan zwemmen. Na een dag kun je het zwemwater nog eens testen.
EXIT tip: je herkent een te hoge hoeveelheid chloor in het zwembadwater, doordat het water er troebel en vies uit gaat zien. Ook kun je last krijgen van je ogen, ademhaling of een jeukende huid.
→ Is de chloorwaarde van jouw zwemwater 3?
Scoort de chloorwaarde een 3? Dan heb je het chloorgehalte goed op orde. Door geleidelijk chloortabletten aan het water toe te voegen met een chloordrijver of een skimmer, zorg je ervoor dat deze waarde stabiel blijft. Na ongeveer vijf dagen is het weer tijd om het chloortablet in het water te doen.
→ Is de chloorwaarde van jouw zwembadwater tussen de 1 en 2?
Als de chloorwaarde tussen de 1 en 2 zit, betekent het dat je moet opletten dat de waarde niet verder zakt. Maak dan gebruik van chloortabletten. Hiermee kun je gedoseerd de chloorwaardes weer op peil brengen.
→ Is de chloorwaarde van jouw zwemwater 1 of 0?
Geeft jouw teststrip aan dat je vrijwel geen chloor in jouw zwembadwater hebt, dan is het hoog tijd om het zwemwater te behandelen. Een chloorwaarde van lager dan 1 komt vaak voor bij het eerste gebruik van een zwembad, na een vakantieperiode waarin het water niet is gecontroleerd of juist na een druk zwemweekend. Een normale dosis chloor is dan niet voldoende. Om de hoeveelheid chloor te verhogen, kun je in deze gevallen beter een chloorshock gebruiken. Voer alleen een chloorshock uit als dit nodig is; anders zijn de chloorwaardes van jouw zwemwater al snel weer te hoog.
In het schema hieronder zie je wat je het beste kunt doen bij de verschillende uitslagen van de EXIT teststrips:
Chloorgehalte | Status | Wat te doen? |
5 | Veel te hoog | Niet zwemmen! Wacht minstens 24 uur en test daarna opnieuw of de chloorwaarde is gezakt. |
4 | Te hoog | |
3 | Ideaal | Gebruik chloortabletten om het chloor continue aan te vullen en op peil te houden. |
2 | Goed | |
1 | Te laag | Voeg nieuw chloor toe door middel van chloortabletten en test opnieuw of de chloorwaarde is gestegen. |
0 | Veel te laag | Tijd voor een chloorshock! |
Je kunt met gemak een heel seizoen lang genieten van hetzelfde zwembadwater, zolang je het zwemwater goed onderhoud. Met bovenstaande tips kun je het chloorgehalte eenvoudig bijhouden en heb je urenlang zwemplezier. Wil je meer tips over hoe je makkelijk en snel jouw zwembad kunt onderhouden? Lees dan deze blog!
Heb je vragen nog andere vragen over chloor? Laat het ons weten, onze klantenservice staat voor je klaar! Neem contact met ons op via de chat, bel naar 0800 - 29585 of mail naar info@exittoys.nl. We helpen je graag, zodat jij snel kunt genieten van jouw zwemavontuur!